OVO SU MRAK KUGLICE....NOGU SE PRAVITI SA RAZLIČITIM AROMOM...IZBOR JE VAŠ


SASTOJCI
165 g slatke pavlake
110 g šećera
50 ml vode
25 g putera
prstohvat soli
200 g kvalitetne crne čokolade


Još
kakao za za valjanje

PRIPREMA
Slatku pavlaku stavite u posudu na šporet i zagrevajte. Čim proključa skinite sa vatre i ostavite sa strane.


U drugu posudu stavite šećer i vodu i na srednje jakoj vatri mešajte dok se ne otopi šećer. Kad se otopio, pojačajte šporet, ostavite da proključa i kuvajte (bez mešanja) oko 7 minuta dok se šećerni sirup ne karamelizuje, odnosno dok ne dobije lepu zlatnu karamel boju.

Skinite sa vatre pa dodajte puter, prstohvat soli i slatku pavlaku i vratite na šporet. Sada će se karamel malo stegnuti (tako treba), pa mešajte dok se opet sve ne otopi i postane lepa jednolična smesa.

Skinite sa vatre i dodajte i čokoladu izlomljenu na kockice. Dobro izmešajte dok se sve ne otopi i dok ne dobijete lepu glatku smesu.

Stavite u frižider na nekoliko sati (najmanje 3-4), da se ganache dobro stegne, pa izvadite i uz pomoć kašičice vadite smesu i rukama oblikujte male kuglice. Morate biti brzi jer se kuglice tope od topline vaših dlanova. Kuglice ređajte na tacnu na koju ste stavili pek papir, pa kad završite, stavite tacnu ponovo u frižider na 10-ak minuta.
Izvadite, i sada uvaljajte svaku kuglicu u kakao ili šta god želite. (Mogi i mleveni lešnici, orasi, keks, kokos, čokoladne mrvice, a kuglice možete umočiti i u otopljenu čokoladu.)

Meni je od ove količine sastojaka ispalo tačno 20 kuglica, a koliko će ispasti vama zavisi od veličine na koju ih pravite.

Prijatno!